+372 501 1998

Näojoogaga nahk taas särama

Näojoogaga nahk taas särama.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Tervis Pluss (03.2020)

Samamoodi nagu võimleme trimmis keha nimel, tuleks tegeleda ka näoga. Regulaarne näojooga kingib särava jume, kaotab silme alt tumedad rõngad ja tursed, silub kortse ja loob hea enesetunde.

Kui esialgu võib tunduda, et näojooga on mõni järjekordne trendikas kiiks, siis tegelikult on tegu hoopis uuesti avastatud vanaga. Juba 1976. aastal ilmunud Inna Tarmaku iluõpikus  “Peeglike, peeglike seina peal...” jagati nõukogude naistele näoharjutuste noorendava mõju saladusi. Mäletan, kuidas mu vanaema istus köögis laua taga, tegi näoharjutusi ja soovitas neid ka mu emale,” meenutab näojooga treener Annika-Karmen Noormets (44).

Joogaõpetaja Danielle Collins kuulis klientide murelikku kurtmist, et trimmis keha justkui ei lähe enam ära vajunud näoga kokku,” selgitab Annika-Karmen. Ta uuris tehnikaid, mida on kasutatud tuhandeid aastaid ja antud põlvest põlve edasi Indias, Hiinas ja Jaapanis. Neist näoharjutustest, näomassaažist, akupunktuurist ja heaolu tehnikayest töötaski välja oma meetodi, Danielle Collins Face Yoga Method`i.” Võiks ju küsida, miks just tema meetod kõige parem on –  Youtube’is surfates leiab küllaga erisuguseid näoharjutusi. “Ongi hästi kahju, et liikvel on sellised harjutused, kus nägu vaid grimassitatakse ja tehakse endale kasu asemel pigem kahju. Siis inimesed arvavadki, et näojooga ei tööta, sest nägu näeb pärast veel hullem välja,” räägib treener.

Kõiki harjutusi tuleb teha teadlikult konkreetsele piirkonnale ning väga tähtis on ülejäänud nägu samal ajal lõdvestada. Näojooga rühmatrenne regulaarselt ei toimu. Küll on soovitatav esimesel korral näoharjutusi teha koos kvalifitseeritud juhendajaga – kas mõnel rühmaseansil või personaalselt kas või Skype’i teel. “Just selleks, et harjutusi õigesti sooritada. Nii saad harjutused selgeks ning tead, mida ja miks sa teed,” soovitab Annika-Karmen. Pärast saab igaüks juba ise kodus edasi tegutseda. 

Ainult harjutustest ei piisa

Näojooga ei seisne aga ainult näoharjutustes, vaid koosneb mitmest olulisest osast. 

Näoharjutused.

“Need on konkreetsed, kindlale piirkonnale mõeldud lihaseharjutused, mida ei tasu segamini ajada igapäevase näomiimikaga,” rõhutab treener. “Liigutakse edasi piirkondade kaupa, jälgides, et ülejäänud nägu on samal ajal lõdvestunud.”

Harjutusi võiks teha peegli ees, sest nii näed, kuidas oma nägu liigutad, ja saad jälgida, et ei tõsta mõne harjutuse ajal näiteks kulme või ei kortsuta otsaesist. Käed tuleb enne puhtaks pesta ning eemaldada meik, läätsed ja prillid. “Näonahka võiks natuke ka niisutada, nii me ei sikuta ega venita võimeldes nahka.”

Näomassaaž.

“Danielle Collinsi näomassaaži tehnikaks on patsutamine ja silumine, seda järjepidevalt tehes parandad vereringet, toetad lümfiringet, aitad viia älja toksiine,” selgitab  Annika-Karmen. Kaovad tumedad ja turses silmaalused ning paraneb jume.

Akupunktuur.

“See on väga vana ja iidne tehnika,” sõnab naine. “Mõjutad sellega näo konkreetseid punkte, mis kiirendab vereringet ja parandab naha üldist heaolu.”

Lõdvestus.

“Harjutuste käigus õpid lõdvestama eri näopiirkondi ega hoia pidevalt harjumusest juurdunud grimasse,” kirjeldab Annika-Karmen. “Nii vähendad olemasolevaid kortse ning ennetad uute joonekeste ja kortsude teket.”

Tervislik eluviis.

“Heaolu on üks suur tervik: pead vaatama, kuidas toitud ja mõtled, millised

on su emotsioonid ja stressitase, kui palju end liigutad ja iseendale aega võtad,” juhib treener tähelepanu, et näoharjutused üksi imet ei tee. “Kes tegeleb mediteerimisega, kes joogaga, kes käib poksimas, kes suusatamas. Kui võtad regulaarselt endale aega ja teed seda, mida  armastad, on tuju hea ja energiat rohkem.” Oluline on regulaarsus Näojooga tarvis võiks aega võtta vähemalt kuus päeva nädalas, ideaalis 10 minutit ülemisele näopiirkonnale (laup, silmad,

põsed) ning 10 minutit alumisele (suu, lõug, kael). Harjutustega tuleb liikuda ülevalt alla ning käia läbi kogu nägu. “Samas on meil kõigil probleemsemaid kohti – tihtipeale silmad ja silmaalused,” toob treener näite. “Kui aega on vähe, siis tee just murepiirkonna harjutusi, et parandada sealset vereringet ja toonust. See on kindlasti parem kui mitte midagi teha.”

Kuigi võib mõelda, et näojoogat on vaja eelkõige tekkinud kortsude silumiseks, siis tegelikult tasub sellega tegeleda juba varem. “Mida varem pihta hakkad, seda rohkem probleeme ennetad. Samas kunagi ei ole hilja alustada,” rõhutab Annika-Karmen. Vananedes vajuvad ära just lihased; kui me teeme näolihastele trenni, lähevad needki taas trimmi ja tõmbavad naha rohkem pingule. “Vereringe elavdamine parandab toitainete juurdepääsu naha pealmisele kihile

ja seega ka jumet.” Annika-Karmen soovitab näojoogaks teadlikult aega võtta. “Seda peab samamoodi planeerima nagu muid kohustusi: see on minu aeg ja ma ei lase kellelgi seda segada. Järgid oma rutiini ja tead, et oled teinud midagi iseenda ja soovitud tulemuse nimel.”

“Mul on näiteks kolm last, kellest kõige vanem on kolmteist, keskmine saab viieseks ja kõige

noorem on kaks ja pool. Lisaks olen abikaasa. Aga tunnen, et olen meeldivam inimene, kui saan enda jaoks iga päev kas või natukene aega võtta,” tõdeb Annika-Karmen, et kõigil meil on ööpäevas 24 tundi. “Kui see on sinu jaoks oluline, siis leiad võimaluse. Kui ei ole, siis leiad vabanduse.”

Millal näeb tulemusi?

Kohe pärast esimest näojooga seanssi tunned, et näolihased on tööd teinud. “Samamoodi nagu

on kehaga,” kinnitab treener, kuid lisab, et muutused ei tule üleöö. “Pärast kaht nädalat  regulaarset näojoogat peaksid juba nägema mingeid muutusi. Kahe kuni nelja kuu pärast märkavad ka teised, et su näonahk oleks nagu värskem. Pärast kuut kuni üheksat kuud paistavad näost silmanähtavad tulemused: silmade alt on kadunud tursed, näos on vähem peeneid miimilisi jooni, põsed on rohkem trimmis, otsaesine lõdvem.” Annika-Karmen on teinud

näojoogat regulaarselt pea pool aastat ja kinnitab, et muutused on tõesti tuntavad. “Nagu oleks naha alla midagi tagasi topitud, eriti põskede piirkonda. Nahk ja lihased on rohkem trimmis ja toonuses,” räägib treener. Tema teeb harjutusi õhtuse hambapesu ajal, kui lapsed on magama pandud.

“Võtan aega ja jälgin, et hingaksin rahulikult. Juba seda võib nimetada väikeseks meditatsiooniks – keskendud harjutustele ja hingamisele ning juba iseenesest tunned, et meel on rahunenud ja kogu nägu rohkem lõdvestunud. Kui lõpuks ka peeglist säravalt naeratavat nägu näed – mis saaks sellest veel parem olla!?”

Proovi järele!

Harjutuste ajal hinga rahulikult nina kaudu sisse ja välja. Rahulikult hingates lõdvestad lisaks lihastele ka oma meeli. 

Smooth the Brow: otsaesise lõdvestamine, Botoxi aseaine

Aseta sõrmed otsmiku keskele ja libista hästi õrnalt mööda kujuteldavaid horisontaalseid jooni väljapoole. Korda harjutust vähemalt 1 minut. Harjutus hoogustab suurepäraselt kollageeni ja elastiini teket, elavdab vereringet ja vabastab pingeid, mis võivadki vajutada näonahka sügavaid jooni.

 

Circle the Eyes: silmaümbruse piirkond

Pane nimetissõrmed kulmude serva ja alusta silmaümbruse tupsutamist, liikudes ringiratast kõigepealt üht- ja siis teistpidi. See on hea silmaümbruse kortsude vähendamiseks, vereringe turgutamiseks ning lihaste lõdvestamiseks. Seejärel liigu nimetissõrmedega väga õrnalt tõmmates (ilma nahka venitamata, nagu pühiks midagi näolt) ninajuurelt ja silmade alt väljapoole. Harjutuse kestus kuni 1 minut. Aitab vähendada turseid silmade all, viib välja toksiine, rikastab piirkonda hapnikuga ja ergutab verevoolu. Eriti hea harjutus hommikuks. 

 

Hamster Cheeks: hamstri põsed

Puhu põsed õhku täis, nagu oleks suu veega täidetud. Suru huuled nii tihedalt kokku kui saad, muutes suu nii väikeseks kui võimalik. Hinga nina kaudu sisse ja välja ning liiguta õhku ühest põsest teise. Tee seda 30 sekundit, puhka ja korda uuesti 30 sekundit. Kui lihased muutuvad harjutades tugevamaks, proovi jätkata ilma pausita 1 minut. Võid ühe käe sõrmi suu ees abiks hoida, et huulepiirkond püsiks pingul. Harjutus tõstab põselihaste toonust ja aitab seda piirkonda tugevdada. 

 

Kiss the Sky: suudle taevast

Kalluta pea taha ja tee suuga otse lakke musi andmise liigutust koos häälega. Korda 10 korda ja lõdvesta. Seejärel vaata otse ette, hinga sisse ja välja, puhu huulte vahelt suudlus välja. Korda 10 korda ja lõdvesta. Harjutus tõstab ja pingutab huulepiirkonda ning on hea lõua- ja kaelalihaste treenimiseks.

 

Swan Neck: luigekael

Alusta, vaadates otse ette. Pööra pead paremale nii, et see on paralleelselt parema õlaga,  kalluta pead taha nii, et lõug tõuseb. Hoia 6–8 sekundit. Pööra pead, vaadates otse ette. Tee sama harjutust vasakule.

Korda mõlemale poole veel 3 korda. Harjutus toniseerib kaelalihaseid ning aitab vähendada jooni kaelal. 

 

Lõdvestus: kasuta kõiki sõrmi ja tupsuta nahka õrnalt üle kogu näo kaelast kuni otsaesiseni. Seejärel hõõru käed soojaks ja kata nägu kätega. Tunne soojust ja energiat. Hinga paar korda sügavalt sisse ja välja, eemalda käed ja naerata iseendale.

Santaverde

Loodus on meie käsutusse andnud võimsad ressursid, mis teevad meie kehaga harmoonilist koostööd, muudavad meid kaunimaks ja tagavad parema enesetunde.

100 % puhast Aloe Vera mahla ja 0 % vett sisaldavad Santaverde mahetooted hooldavad nahka ja organismi terviklikult.

Vaata Santaverde näohooldustooteid!