+372 501 1998

Santaverde - Tõeline aaloe – kvaliteedinõuded ja nende ära tundmine

Pressiteade

Santaverde Gmb

Hamburg, 15.06.21 

Tõeline aaloe – kvaliteedinõuded ja nende ära tundmine

Traditsioonilises meditsiinis tunnustatakse aaloe niisutavat, taastavat ja tervendavat toimet juba tuhandeid aastaid. Nüüd on teadlased leidnud aaloe lehtedes leiduvast mahlast üle 200 koostisosa. Arvestame, et aaloe toime ei tulene ainult erinevatest koostisosadest, vaid pigem aktiivsete koostisosade erakordsest kombinatsioonist. See on mono- ja polüsahhariidide (ehk liht- ja liitsuhkru), tähtsate aminohapete, mineraalide, jälgelementide, sekundaarsete taimsete ainete ja muu sellise koosmõju, mis annab põletikuvastase, antibakteriaalse, viirusevastase ja antioksüdantse toime ning toetab tervenemist. Teaduslikult on tõestatud, et looduslikul aaloel on kõige rohkem füüsilisi kasutegureid. See tähendab, et kõik muutused naturaalses aktiivsete koostisosade segus vähendavad selle mõju nahale.

   

Santaverde asutaja Sabine Beeri esimene kokkupuude aaloega oli rohkem kui 30 aastat tagasi oma Andaluusia talus. Naabrimees tõi talle aaloe lehe geeljat sisu, osutas meigitud näo varjust paistvatele punastele laikudele ja soovitas: „Pane seda nahale, see aitab.“

Kuigi algul tundis Sabine piinlikkust ega soovinud nõu kuulda võtta, siis viimaks ta ikkagi proovis. Juba paari päeva pärast tundis ta kergendust – nahk oli märgatavalt paranenud. Selle toimest vaimustatud Sabine Beer hakkas otsima aaloesisaldusega kosmeetikatooteid. Kuigi ta leidis, ei andnud need tooted mingit mõju. Põhjus on selles, et need ei sisalda piisavalt palju aaloed (tavaliselt alla 5%) või on taime kasutatud ületöödeldud kuiva kontsentraadina, mis kaotab aaloe toime.

Siis otsustaski Sabine Beer hakata ise tootma spetsiaalse koostisega aaloekreeme – kuni 90%-l kreemidest ja geelidest on peamine koostisosa vesi. Santaverde toodetes on vesi alati asendatud aaloemahlaga. „Meie eesmärk on tuua kõigis toodetes esile aaloe täielik mõju.“

Sabine Beer, Santaverde looja

Aaloe kvaliteedikriteeriumid

Aloveroos

Kvaliteetse aaloe toimet saab mõõta aloveroosi sisaldusega. Seda ainulaadset molekuli leidub ainult Aloe BarbadensisMilleri geelis. Mida suurem on aloveroosi osakaal, seda rohkem sisaldab aaloe tugevaid elujõulisi aineid ja seda suurem on selle mõju nahale. Santaverde aaloe eriti suur aloveroosi sisaldus (vähemalt 1200 mg aloveroosi liitri kohta) tuleneb Andaluusia mikrokliimast ning kõige puhtamast looduslikust kasvatusest ja töötlusest.

Kontrollitud orgaaniline viljelus

Tänu orgaanilisele viljelusele on Santaverdes kasvatatud aaloele tagatud sellele loomulik aeglane kasvuperiood. Tänu sellele arenevad aastatega taimes kõik väärtuslikud aktiivsed koostisosad. Kui taime kasvu kiirendatakse sünteetiliste väetistega, hakkab see imama suures koguses vett. Kuigi seetõttu on saagi kaal suurem, väheneb oluliselt aktiivsete koostisosade kogukaal.

Kliima

Testtoodetest leiti, et Andaluusia aaloe sisaldab eriti suurel hulgal aloveroosi. Taime stimuleerib positiivselt suvise ja talvise temperatuuri vaheldumine. Tänu sellele suudab see säilitada rohkem elujõulisi koostisosasid võrreldes näiteks aaloega, mis on kasvanud troopilise kliimaga riikides.

Käsitsi töötlemine

Aaloe kõvade lehtede sees peituv geel hoiustab taime väärtuslikke toitaineid. Santaverdes kogutakse geeli lehest käsitsi. Kuigi see on väga keeruline protsess, aitab see säilitada värskelt korjatud taime kõik aktiivsed koostisosad. Ainult nii saab tagada, et lehe kasutuskõlbmatust kestast kogutakse vajalikud koostisosad samm-sammulise töötluse kaudu ja et tähtsaid aktiivseid koostisosasid kurnamise käigus ei kahjustata ega lasta täielikult kaotsi.

Puhta aaloemahla kasutamine

Puhta aaloemahla töötlemine kosmeetikatoote valmistamiseks on palju keerulisem ja kallim kui kuivatatud ja veega lahjendatud aaloepulbri kasutamine. Pulbri tootmiseks vajaliku kuivatamise käigus võivad tundlikud koostisosad saada kahjustatud või nende holistiline mõju kaduda. Aaloe täielik efekt saavutatakse ainult täiesti puhta mahla kasutamisega.

         

Kuidas tunda ära aaloed sisaldava kosmeetikatoote kvaliteet

Puhtal aaloemahlal on niisutav, põletikuvastane ja taastav mõju. Pole ime, et taim on kosmeetikatööstuses populaarne. Aaloetoodete pakendid on tavaliselt rohelised ja nendele on trükitud suured aaloelehed. See peaks näitama, et toode sisaldab palju naturaalse aaloe koostisosasid. See pole pahatihti aga üldse nii. Kosmeetikatoote tõhususe puhul on määrav mitte ainult aaloe toormaterjali hulk, vaid ka selle kvaliteet.

Mida näitab koostisosade nimekiri (INCI)

Mida rohkem aktiivseid koostisosasid toode sisaldab, seda kõrgemal see asub rahvusvahelises nomenklatuuris (INCI). Seetõttu on hea aaloesisaldusega kosmeetikatoote tähtsaim kvaliteedinäitaja see, kui Aloe Barbadensise lehest kogutud mahl asub koostisosade nimekirjas esimeste hulgas. Ametlikult nõutakse, et kosmeetikatoodete koostisosades tuleb kasutada kokkulepitud nimetusi – Aloe Barbadensise lehe mahl näitab, et toode sisaldab puhast aaloemahla. Kui kasutatud on vedelat või kuiva kontsentraati, tuleb nimekirja märkida Aloe Barbadensise lehemahla pulber, AloeBarbadensise lehemahla kontsentraat või Aloe Barbadensise lehemahla ekstrakt.

Teine äratuntav kvaliteedinäitaja on orgaaniline viljelus, mida tavaliselt märgitakse tärni ja märkega *kontrollitud orgaanilisest kasvatusest, kui toode sisaldab orgaaniliselt kasvatatud koostisosasid. See kõik kehtib muidugi juhul, kui tootja on kõik korrektselt ja kosmeetikatööstuse nõuete järgi kirja pannud. Kahjuks leidub turul ka tooteid, mille puhul neid nõudeid ei järgita.

Santaverde looduskosmeetikas on Aloe Barbadensise lehe mahl (viitega kontrollitud orgaanilisele kasvatusele) koostisosade nimekirjas esimene, sest Santaverde asendab toodetes tavaliselt kasutusel oleva vee puhta aaloemahlaga, mille on ise kasvatanud ja töödelnud.