+372 501 1998

Kuidas ennetada turseid?

Miks on silmade all tumedad rõngad või tursed? Kas see on vähesest magamisest, kehvast ainevahetusest või geenidest? Jah, põhjus võib olla ka üks nende seast…

Paistetus silmade ümber võib olla märk sellest, et teie kehas on liiga palju vedelikku — näiteks ei joo te piisavalt vett ja see tekitab vedelikupeetust.

Koos toidus sisalduva veega võiks päevane tarbitav vedelikukogus olla kuni 30 milliliitrit kehakaalu kilo kohta.

Toit võib olla naha ravim, aga võib seda ka laastada. Vedelikupeetust tekitab muu hulgas ka liigne sool toidus. Seega, kui silmade ümbruses on tursed, proovige söödava soola koguse vähendamist, maitsestades toitu taimede ja vürtsidega. Ürdid ja vürtsid võitlevad võimsalt ka kogu keha vananemisega!

Kahju küll, aga naha vananemist kiirendab ka rohke suhkur. Suhkur on põletikku tekitav toiduaine! Need, kes tarbivad suures koguses suhkrut, peavad magusa söömist vähendama. Õppige lugema toidupakendi etiketti ja koostisainetest suhkrut otsima! Kehas muutuvad kiiresti suhkruks ka rafineeritud süsivesikud. Niisiis vähendage ka valge riisi, saia ja teiste rafineeritud valgest jahust toitude osa.

Ilmselgelt mängib meie naha vanemaks muutmises suurt rolli alkohol, mis on samuti diureetikum ehk veeväljutaja ja põhjustab organismis vedelikukaotust. Alkoholis on ka palju suhkrut. Nii hakkab nahk rippuma, sageli kõigepealt selle õhem osa  silmade all. Mõnigi on kogenud, et täielikult alkoholist loobudes kaovad paljud varem vaevanud nahamured.

Ilusa naha nimel vähendage menüüs ka kohvi ja musta tee osa. Rohkem sööge aga köögi- ja puuvilju, kaunvilju ja täisteratooteid. Loomsed rasvad tasub suures osas asendada kala, avokaado, oliiviõli, pähklite ja seemnetega. Hommikuste silmaümbruse tursete põhjus võib olla aga ka liigne veejoomine, eriti kui seda teha enne magamaminekut. Samuti tasuks üle vaadata oma magamisasend. Kes armastab suikuda külili, võiks siledama näonaha nimel harjutada end selili magama.

Ei tasu unustada jalutuskäike värskes õhus. Vere paneb aktiivsemalt liikuma ja turseid alandab ka kerge massaaž. Vt lisaks Näojooga blogi postitust.

Loe täispikka artiklit ajakirjast Tiiu, veebruar 2023.